Naleśniki faszerowane szpinakiem, zapiekane pod beszamelem

Rzadko robię na obiad faszerowane naleśniki, bo jakoś zawsze wydaje mi się to bardzo czasochłonne. A jak już się zdecyduję to idzie to dość sprawnie. A przede wszystkim jest potem pysznie. 🙂

Dzisiaj przedstawiam Wam fajny pomysł na obiad – naleśniki zapiekane pod beszamelem, z nadzieniem szpinakowo-serowym. 🙂

Przepis na naleśniki faszerowane szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Przepis na naleśniki faszerowane szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki zapiekane pod beszamelem

Składniki

  • 300 g szpinaku (ja użyłam mrożonego),
  • 200 g sera Ricotta,
  • 150 g żółtego sera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 3,5 szklanki mleka,
  • 50 g masła,
  • 50 g mąki,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.
Przepis na naleśniki faszerowane szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy naleśniki: szklanka mąki, 2 jaja, 1,5 szklanki mleka i szczypta soli. Składniki dokładnie mieszamy na gładką masę i smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
    Robiąc naleśniki możecie oczywiście skorzystać ze swojego przepisu, ja przeważnie robię je na oko. 🙂
  2. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu wrzucamy szpinak do miski i dodajemy do niego ser Ricotta oraz około 100 g startego żółtego sera. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. 🙂
  3. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy 50 g masła i dodajemy 50 g mąki. Chwilę podsmażamy, a następnie powoli dolewamy 2 szklanki mleka, cały czas mieszając. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Naleśniki faszerujemy szpinakiem z serem – ja zawinęłam swoje w rulon. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Polewamy beszamelem i posypujemy resztą sera żółtego. Zapiekamy około 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
    Do naleśników możemy dodać ulubiony sos czosnkowy lub pomidorowy. I gotowe. 🙂

    Przepis na naleśniki faszerowane szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Przepis na naleśniki faszerowane szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Przepis na naleśniki faszerowane szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Przepis na naleśniki faszerowane szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Lubicie naleśniki na słono czy jadacie je tylko na słodko? 🙂

– Edyta
Zobacz również
Następny post Poprzedni post

Komentarze

  • Iza

    Czy można zastąpić ser ricotta jakimś innym czy naleśniki stracą dużo na smaku?

    • Ricotta jest bardzo delikatna w smaku, ja akurat zawsze szpinak łącze właśnie z tym serem i wychodzi pysznie 🙂 Ale jeśli chcesz zamienić to spróbuj jakiś inny kremowy serek, powinno być ok 🙂

      • Iza

        Dziękuję za rade 🙂