Miodowy kurczak z limonkowym kuskusem

Trochę słodkiego, trochę ostrego, trochę kwaśnego. Ten przepis to wszystko ma!

Muszę w końcu przekonać się do marynat. Przeważnie jak robię mięso, po prostu doprawiam je przed przyrządzeniem. Ale kurczak po kilku godzinach w specjalnej mieszance na prawdę nabiera całkiem innego smaku. W marynacie miodowo-musztardowej jest niezwykle delikatny i po prostu rozpływa się w ustach.
Czas na przepis! 🙂

Przepis Miodowy kurczak z limonkowym kuskusem

Miodowy kurczak z limonkowym kuskusem

Składniki

Kurczak i marynata:

  • pierś z kurczaka,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka delikatnej musztardy,
  • świeża kolendra,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,

Limonkowy kuskus:

  • 1/2 szklanki kuskusu,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1/2 limonki,
  • sól,
  • pieprz,

Sałatka:

  • jarmuż,
  • pomidorki cherry,
  • zielona cebulka,
  • awokado,
  • 1/2 limonki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżki miodu.
Przepis Miodowy kurczak z limonkowym kuskusem

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do pojemnika. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty: oliwę z oliwek, miód, musztardę, posiekany czosnek i posiekaną kolendrę. Kurczaka dokładnie pokrywany marynatą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
  2. Kuskus zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy naczynie do czasu aż kuskus wsiąknie cały płyn. Dodajemy olej kokosowy, sok z połowy limonki oraz sól i pieprz do smaku.

    Przepis Miodowy kurczak z limonkowym kuskusem
  3. Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy na niej kurczaka. Smażymy pod przykryciem, aż do mocnego zarumienienia się kurczaka z obu stron.
  4. W większej misce umieszczamy jarmuż, pokrojone na pół pomidorki i plastry awokado. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz polewamy oliwą z oliwek. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej kuskus oraz pokrojonego w plastry kurczaka. Posypujemy wszystko posiekaną zieloną cebulką, a na koniec polewamy nasze danie miodem i sokiem z limonki. I gotowe!
Przepis Miodowy kurczak z limonkowym kuskusem
Przepis Miodowy kurczak z limonkowym kuskusem

Dzięki limonce kuskus nabiera zupełnie innego smaku. Połowa limonki daje delikatny, przyjemny posmak, ale jeśli chcecie możecie dodać więcej soku, wtedy kuskus będzie bardziej intensywny.

Dawno nie miałam takiej eksplozji smaków w ustach. Zdecydowanie musicie tego spróbować. 😉 Smacznego!

– Edyta
Następny post Poprzedni post

Komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ
ZOBACZ RÓWNIEŻ