You are currently viewing Mini pączki jogurtowe
Mini pączki jogurtowe

Mini pączki jogurtowe

Już jutro tłusty czwartek, a co to za świętowanie bez pączków! 🙂 Dzisiaj przedstawiam Wam je w wersji mini, podrasowane jogurtem.
Takie małe, pyszne kuleczki szybko znikają z talerza, ale przecież w tłusty czwartek kalorii się nie liczy. 😉

Mini pączki jogurtowe
Mini pączki jogurtowe // Mini joghurt donuts

Mini pączki jogurtowe

Składniki
  • 2 szklanki mąki,
  • 200 g jogurtu naturalnego (około 10 łyżek),
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 15 dag drożdży,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • sól,
  • około 1 l oleju rzepakowego.
Mini pączki jogurtowe
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej 5 łyżek jogurtu oraz pokruszone drożdże. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
  2. Dodajemy resztę składników: 5 łyżek jogurtu, cukier puder, 2 żółtka (białka możemy użyć do zrobienia lukru), ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest ono bardzo mokre dodajemy trochę mąki. Ciasto układamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Następnie kulamy z ciasta małe kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Dajemy im 10-15 minut na wyrośnięcie. W tym czasie nalewamy do garnka olej na około 2-3 palce. Włączamy gaz i rozgrzewamy olej.

    Mini pączki jogurtowe
  4. Kuleczki z ciasta wrzucamy delikatnie do oleju. Jeśli po paru sekundach ciasto wypływa na powierzchnię, to znaczy że olej ma odpowiednią temperaturę. Nie rozgrzewajmy go za bardzo, bo nasze pączki się spalą.
    Smażymy pączki z obu stron aż do zarumienienia. Wyciągamy je łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Z tej ilości składników wyszły mi 32 pączki.

    Mini pączki jogurtowe
  5. Pączki mają w sobie mało cukru i nie są zbyt słodkie. Możemy więc zaszaleć z ozdabianiem. 🙂 Możemy posypać je cukrem pudrem, lukrem lub wszelkimi innymi ozdobami. I gotowe! 🙂
Mini pączki jogurtowe

Jak zrobić lukier

Białka, które zostały nam po wykonaniu pączków, możemy wykorzystać do zrobienia lukru. Będzie nam do tego potrzebny cukier puder oraz właśnie białko jaja.
Do miseczki wlewamy łyżeczkę białka i wsypujemy trochę cukru pudru. Dokładnie mieszamy i patrzymy jaka wychodzi nam konsystencja. Jeśli lukier jest za rzadki – dodajemy więcej cukru pudru, jeśli za gęsty i cukier już nam się nie rozpuszcza to dodajemy odrobinkę białka. 🙂

Mini pączki jogurtowe
Mini pączki jogurtowe
Mini pączki jogurtowe

Piękne pudełka na pączki, które widzicie na zdjęciach, to pomysł Mavelo. Możecie je ściągnąć z jej bloga, wydrukować i zapakować komuś przesłodki prezent. 🙂

A teraz przyznać się ile zjadacie pączków w tłusty czwartek? 😉

Ten post ma 2 komentarzy

  1. English for Ladies

    To ja się przyznam, że jak zwykle zero:). W ogóle nie pamiętałam, że to tłusty czwartek i bardzo się zdziwiłam, kiedy weszłam o 6:30 do piekarni i zobaczyłam kolejkę aż do drzwi.:).

    1. Edyta Subik

      No i super! 🙂 Ja kiedyś nie lubiłam tych tłustych pączków i też nie jadłam, dlatego teraz robię sama 😉 A kolejki w piekarniach dalej mnie śmieszą 🙂

Dodaj komentarz