You are currently viewing Kuskus z brokułem i parmezanem
Przepis na kuskus z brokułem i parmezanem

Kuskus z brokułem i parmezanem

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami tym prostym przepisem na kuskus z brokułem i parmezanem. Dobre jako danie główne, dodatek do innego dania lub jako sałatka na imprezę. No to zabieramy się do roboty. 🙂

Przepis na kuskus z brokułem i parmezanem

Kuskus z brokułem i parmezanem

Składniki

Dla dwóch osób:

  • 1 szklanka kuskusu,
  • 1 brokuł,
  • 1 szalotka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3/4 szklanki startego parmezanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
  • sól,
  • pieprz.
Przepis na kuskus z brokułem i parmezanem
Sposób przygotowania
  1. Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw w misce do wystygnięcia.
  2. Różyczki z brokuła kładziemy na głęboką patelnię, dodajemy pół szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy brokuły przez około 10 minut. Co jakiś czas sprawdzamy czy nie wyparowała nam cała woda, jeśli tak, to dodajemy więcej. Ugotowane brokuły dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski do ostygnięcia.
  3. Wycieramy nasza patelnię ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekaną szalotkę. Po około 5 minutach dodajemy mąkę i dokładnie obtaczamy w niej cebulkę. Powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając. Gotujemy około 8-10 minut do zgęstnienia naszego sosu.
  4. Do sosu dodajemy sól, pieprz, większość sera (zostawiamy trochę do posypania na koniec), posiekany czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę i bazylię. Gotujemy przez około minutę, aż do rozpuszczenia sera. Dodajemy ugotowane brokuły.

    Przepis na kuskus z brokułem i parmezanem
  5. Na koniec dodajemy kuskus i dokładnie mieszamy. Przekładamy wszystko do miski, posypujemy resztką sera i dekorujemy ziołami. I gotowe!

    Przepis na kuskus z brokułem i parmezanem

Danie nie tylko świetnie smakuje, ale i cudownie pachnie. Można je podać jako dodatek (wtedy składniki wystarczą na co najmniej 4 osoby), albo jako danie główne dla dwóch osób. Zdrowe, proste i pyszne. 🙂

Dodaj komentarz