You are currently viewing Kapusta zapiekana pod beszamelem
Przepis Kapusta zapiekana pod beszamelem

Kapusta zapiekana pod beszamelem

Kapusta to bardzo zdrowe warzywo, a ja wciąż czuję że jem jej bardzo mało. Jakoś nigdy mi nie po drodze, aby dodać ją do jakiegoś dania. Dzisiaj więc zaszalałam na całego i przygotowałam danie, w którym główną rolę gra właśnie kapusta. 🙂

Przepis Kapusta zapiekana pod beszamelem
Przepis Kapusta zapiekana pod beszamelem

Kapusta zapiekana pod beszamelem

Składniki

Porcja dla 4 osób

  • główka kapusty,
  • 200 g pieczarek,
  • masło,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 300 g szynki,
  • 100 g żółtego sera,
  • natka pietruszki,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.
Przepis Kapusta zapiekana pod beszamelem
Sposób przygotowania
  1. Kapustę opłukujemy, odrywamy wierzchnie liście i przekrajamy na 6 części tak, aby liście nie oddzieliły się od głąbu.
  2. W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i przez 5 minut gotujemy kawałki kapusty. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim podgotowane kawałki kapusty.
  3. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. W rondelku przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę, chwile podsmażamy i powoli dolewamy mleka, cały czas mieszając. Gotujemy około 8 minut, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy w cienkie paski i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy.
  5. Kapustę polewamy sosem, a na górze układamy pieczarki. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.
  6. Przed podaniem posypujemy danie posiekaną natką pietruszki i gotowe. 🙂
Przepis Kapusta zapiekana pod beszamelem
Przepis Kapusta zapiekana pod beszamelem
Przepis Kapusta zapiekana pod beszamelem

A Wy lubicie kapustę? Znacie jakieś fajne przepisy z kapustą w roli głównej? 🙂

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Nihil Novi

    Też rzadko jadam kapustę, w zasadzie tylko w pierogach i czasem w surówce. Mam ochotę spróbować 😉

    1. Edyta Subik

      No tak, pierogi! 🙂 Bardzo je lubię, ale lepić to mi się ich nie chce 😉 Chyba muszę się w końcu przemóc 🙂

  2. ania

    Swietnie wyglada, byc moze sprobuje 🙂

Dodaj komentarz