You are currently viewing Jednogarnkowe, zapiekane gnocchi z kurczakiem i szpinakiem

Jednogarnkowe, zapiekane gnocchi z kurczakiem i szpinakiem

A właściwie to jednopatelniowe danie, bo przecież robione na patelni nie w garnku, ale jakoś ta nazwa nie brzmi mi tak ładnie. 😉
Aby faktycznie zrobić je od początku do końca w jednym naczyniu, będziecie potrzebować patelni, którą możecie włożyć również do piekarnika. Dzięki temu całość nam się pięknie zapiecze i na pewno będzie pysznie. 😉 Zapraszam po przepis. 🙂

Przepis na jednogarnkowe, zapiekane gnocchi z kurczakiem i szpinakiem
Przepis na jednogarnkowe, zapiekane gnocchi z kurczakiem i szpinakiem

Zapiekane gnocchi z kurczakiem i szpinakiem

Składniki
  • 1 opakowanie kluseczek gnocchi,
  • pierś z kurczaka,
  • 2 szklanki szpinaku,
  • 2 szklanki pieczarek,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1/4 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki startego żółtego sera (najlepiej parmezan),
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawa do kurczaka,
  • zielona pietruszka,
  • sól,
  • pieprz.
Przepis na jednogarnkowe, zapiekane gnocchi z kurczakiem i szpinakiem
Sposób przygotowania
  1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy i dodajemy na patelnię. Cebulę oraz czosnek siekamy, dodajemy do kurczaka. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plastry i dorzucamy na patelnię. Gdy całość się usmaży, przekładamy składniki do miski, a patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym.
  2. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę cały czas mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Powoli wlewamy mleko oraz bulion cały czas mieszając. Po kilku minutach sos powinien trochę zgęstnieć.
  3. Do naszego sosu na patelni dodajemy resztę składników – wcześniej przygotowanego kurczaka z pieczarkami, nieugotowane gnocchi, liście szpinaku. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Składniki na patelni posypujemy startym serem i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C na około 20 minut.
  5. Na koniec danie posypujemy zieloną pietruszką i gotowe! 🙂
Przepis na jednogarnkowe, zapiekane gnocchi z kurczakiem i szpinakiem
Przepis na jednogarnkowe, zapiekane gnocchi z kurczakiem i szpinakiem
Przepis na jednogarnkowe, zapiekane gnocchi z kurczakiem i szpinakiem
Przepis na jednogarnkowe, zapiekane gnocchi z kurczakiem i szpinakiem

W mojej kuchni królują głównie makarony i ryż, kluski są zdecydowanie rzadkością. A tymczasem gnocchi są na prawdę łatwe w przygotowaniu i do tego oczywiście bardzo smaczne. 🙂 A to danie – przy wykonaniu którego nie trzeba zużywać połowy naczyń z kuchni – to już sama przyjemność. 😀

Dodaj komentarz