Hamburgery z indyka

Lubicie hamburgery? Ja nie znam osoby, która nie lubi. 😉 Takie z budki to może nie najlepszy pomysł, ale takie zrobione własnoręcznie? Zapewniam Was, że zakochacie się w tych domowych hamburgerach z indyka. Nawet jeśli na pierwsze zdanie odpowiedzieliście przecząco. 😉

Przepis na Hamburgery z indyka
Przepis na Hamburgery z indyka // Turkey hamburgers recipe

Hamburgery z indyka

Składniki

  • 2 filety z indyka,
  • czerwona cebula,
  • pół pęczka zielonej pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • żółty ser,
  • pomidor,
  • ogórek konserwowy,
  • sałata lodowa,
  • 4 bułki do hamburgerów,
  • ketchup,
  • musztarda,
  • sól,
  • pieprz.
Przepis na Hamburgery z indyka

Sposób przygotowania

  1. Mięso z indyka mielimy w maszynce do mięsa (jeśli nie mamy takiej w domu, to mielimy mięso już w sklepie mięsnym). Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany czosnek, czerwoną cebulę i zieloną pietruszkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy i lepimy 4 kotlety. Smażymy je na rozgrzanej patelni, aż do zarumienienia.

    Przepis na Hamburgery z indyka
  2. Usmażone kotlety kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 4-5 minut w temperaturze 180 stopni. Na drugiej blasze lub kratce kładziemy połówki bułek i wkładamy je do piekarnika na 3-4 minuty.

  3. Tworzymy nasze hamburgery: na spód bułki kładziemy kotlet z indyka, następnie plasterek żółtego sera, który smarujemy ketchupem i musztardą. Dodajemy kolejne składniki: plaster pomidora, plasterki pokrojonego wzdłuż ogórka, liść sałaty lodowej. Wszystko przykrywamy bułką i spinamy ze sobą za pomocą patyczka do szaszłyków. I gotowe!

Przepis na Hamburgery z indyka
Przepis na Hamburgery z indyka
Przepis na Hamburgery z indyka

Do hamburgerów możemy dodać sałatkę. U mnie była to przyprawiona rukola polana odrobiną oliwy.

Domowe hamburgery to na prawdę prosta sprawa. Są na pewno zdrowsze od tych z budki, a smakują nieporównywalnie lepiej. 😉 Smacznego!

– Edyta
Następny post Poprzedni post

Komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ
ZOBACZ RÓWNIEŻ