Penne z łososiem i cukinią

Uwielbiam łososia pod każdą postacią. Smażony, grillowany, wędzony, czy surowy. I nie potrzebuję do niego nic. Łosoś jest sam w sobie tak dobry, że mogę go jeść samego na okrągło. No ale czasem przydałoby się jakieś dopełnienie dania. 🙂 Dlatego dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję: łosoś z makaronem penne i cukinią.

Pinterest Przepis na Penne z łososiem i cukinią

Penne z łososiem i cukinią

Przepis na Penne z łososiem i cukinią

Składniki:

(Dla czterech osób.)

  • 250 g fileta z łososia,
  • 2 małe cukinie,
  • 500 g makarony penne,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 0,5 pęczka zielonej pietruszki,
  • 0,5 pęczka bazylii.

Sposób przygotowania

  1. Filet z łososia nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Rozgrzewany masło na patelni i smażymy rybę aż stanie się różowa. Odstawiamy na bok.
  2. Makaron penne gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Cukinie myjemy, kroimy na półplasterki i smażymy na oliwie około 3 minuty. Dodajemy śmietankę razem z posiekaną pietruszką i dusimy wszystko aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Łososia rozdrabniamy delikatnie widelcem. Dodajemy rybę i makaron do sosu na patelni, delikatnie wszystko mieszając.
  5. Przekładamy na talerze i posypujemy bazylią. I gotowe!
Przepis na Penne z łososiem i cukinią

Jest jeszcze jedna rzecz, którą uwielbiam w łososiu – bardzo łatwo się go przygotowuje. To danie to na prawdę szybki i pyszny sposób na obiad. 🙂

Smacznego!

– Edyta
Zobacz również
Następny post Poprzedni post

Komentarze