Faszerowane, bakłażanowe łódeczki

Bakłażan, pomidory, ziemniaki. Ten przepis musiał się udać.
No i udał się! Wsunęliśmy łódeczki tak szybko, że sami nawet nie wiedzieliśmy kiedy. Chociaż szczerze powiem, nie myślałam, że wydrążenie bakłażana to taka ciężka sprawa 🙂 Ale oprócz tego, żadnych dodatkowych trudności. Przepis jest prosty i pyszny.

Przepis na faszerowane bakłażanowe łódeczki

Faszerowane, bakłażanowe łódeczki

Faszerowane bakłażanowe łódeczki

Składniki:

(Dla dwóch osób.)

  • 2 bakłażany,
  • 2 ziemniaki,
  • 6 pomidorów,
  • cebula dymka,
  • 10 dag żółtego sera,
  • 1 szklanka bulionu,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut.
  2. Cebulę oczyszczamy i kroimy w talarki. Bakłażany przekrajamy na pół i posypujemy solą. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wydrążamy miąższ i kroimy go w kostkę. Natkę pietruszki siekamy.
  3. Pomidory delikatnie nacinamy, zalewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą i obieramy ze skórki. Dwa pomidory kroimy w kostkę. Resztę kroimy w małe kawałki, mieszamy je z bulionem i doprawiamy pieprzem.
  4. Do ugotowanych, odcedzonych ziemniaków dodajemy cebulkę, pomidory pokrojone w kostkę, bakłażanową kostkę, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Farsz nakładamy do wydrążonych bakłażanów.
  5. Łódeczki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem z pomidorami. Na koniec posypujemy wszystko startym serem.
  6. Zapiekamy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  7. Dekorujemy natką pietruszki i startym serem. I gotowe!
Faszerowane bakłażanowe łódeczki

Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje to danie. U mnie od razu trafiło ono do przepiśnika 🙂

Smacznego!

– Edyta
Następny post Poprzedni post
ZOBACZ RÓWNIEŻ
ZOBACZ RÓWNIEŻ