Dyniowe kluseczki z masłem szałwiowym

W tym roku w pełni korzystam z dobrodziejstw dyni. 😉 Po zrobieniu pysznych babeczek dyniowych na Halloween, zostało mi sporo zamrożonego puree dyniowego. Tutaj znajdziecie przepis na babeczki oraz puree, które będzie nam potrzebne do dzisiejszego przepisu. A będą to delikatne, dyniowe kluseczki. 🙂

Przepis na kluseczki dyniowe z masłem szałwiowym
Przepis na kluseczki dyniowe z masłem szałwiowym

Dyniowe kluseczki

Składniki

  • 1,5 szklanki puree z dyni,
  • 200 g sera ricotta,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki mąki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • 2 łyżki masła,
  • garść liści szałwii,
  • świeżo starty ser (np. parmezan).
Przepis na kluseczki dyniowe z masłem szałwiowym

Sposób przygotowania

  1. Puree z dyni mieszamy z serem ricotta, jajkiem i mąką. Doprawiamy solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

    Przepis na kluseczki dyniowe z masłem szałwiowym
  2. Masło roztapiamy w rondelku i przesmażamy na nim listki szałwii.
  3. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Kluski kładziemy łyżką na wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty. Kluski wrzucamy do masła szałwiowego i od razu na talerz. Posypujemy startym serem i gotowe!
Przepis na kluseczki dyniowe z masłem szałwiowym

Kluseczki możemy podać jako osobne danie. Są bardzo delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach. 🙂
Bardzo rzadko używam szałwii, więc trochę się obawiałam co z tego masełka wyjdzie. Na szczęście wyszło coś pysznego. 😉 Masełko idealnie uzupełnia się z kluseczkami.
Musicie tego spróbować. Smacznego! 🙂

– Edyta
Następny post Poprzedni post

Komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ
ZOBACZ RÓWNIEŻ